Home
En français

English Edition

Deutsche Ausgabe



Kleipijpen als onderzoeksobject


Opgave en doelen

Resultaten

Catalogiseren

Richtlijnen voor het tekenen

Internationale Terminologie

Publicaties

Bijeenkomsten

Web

Contact
 

Resultaten

Op de tot nu toe gehouden 16 bijeenkomsten werden naast regionaal en nationaal belangrijke resultaten ook onderzoek in buurlanden ( Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Zwitserland en Rusland) besproken.

Van de uitwerking van vondsten zij in het bijzonder de volgende naar voren te halen: Over de kleipijpenmakerij in Hann. Münden van Casselmann (Gerhard Almeling) en over de omvangrijke vondsten van de vesting Oberhaus in Passau (Martin Kügler), Einbeck (Andreas Heege), Noord-Duitsland (Rüdiger Articus, Maren Weidner), Leipzig (Ralf Kluttig Altmann) en Zwitserland (Michael Schmaedecke). Historische onderzoek betreft voornamelijk de ontwikkeling van de Kleipijpen productie in verschillende plaatsen ( o.a. Westerwald, Ruhla en Holzminden) en met de handelswegen. De verbouw van Tabak en de verweking daarvan waren net als de verschillende vormen van het tabaksgebruik aangesneden thema's. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van pijpen van voor de Kleipijp concurrerende materialen als Hout Porselein en meerschuim (Walter Morgenroth).

Door archeologisch en historisch-volkskundig onderzoek met elkaar in verband te brengen komt voor de 17de en 18de eeuw de betekenis van de Nederlandse Kleipijpenproductie, vooral uit Gouda, voor de Europese markt duidelijk naar voren. Een bijzonder belangrijk aspect daarbij is om de Duitse immitaties van Nederlandse kleipijpen te herkennen. De plagiaten hebben niet alleen de Nederladse vormen van de kop en de decoraties maar dragen ook de Nederlandse merken of hebben op de steel foutieve productiecentra en makers. Parallel daaraan werden op veel plaatsen ook eigen modellen en decoraties ontwikkeld en eigen merken gebruikt, zo dat producten van Duitse pijpen productiecentra tot op de individuele werkplaatsen terug te voeren zijn. De identificatie daarvan in afzonderlijke vondstcomplexen maakt het mogelijk conclusies te trekken over afzetgebieden, verkerswegen en handelsbetrekkingen als over het consumentengedrag van de roker van kleipijpen. Relatief veel worden producten uit het Rijn-Neckar gebied (Mannheim, Frankenthal), uit het Westerwald, uit Zuid-Niedersachsen, en Noordhessen (Grossalmerode, Uslar, Walbeck en omgeving) als uit Sachsen (Grimma) gevonden. Omvangrijke vondsten in Beieren , die van Duitse makelij zijn, zijn niet toe te schrijven aan productiecentra.

       

Pfeifenform

Pfeifenform in einer Werkstatt - Vollbild



 

 

Älteste in Deutschland hergestellte Tonpfeife mit der Aufschrift "(ERA)SMUS FRIDDERIC" und "ZV MEINTZ 163(4)"
Pfeifenstiel mit der Aufschrift "STEINEBACH / IN GOUDA", hergestellt von einem Pfeifenbäcker im Westerwald, 2. Hälfte 18. Jahrhundert

Home
KnasterKOPF
Werkgroep
Sitemap
 
Impressum

Letzte Aktualisierung: 28.11.2013
Kein Teil dieses Werkes darf ohne schriftliche Einwilligung der Herausgeber in irgendeiner Form (Fotokopie, Mikrofilm oder ein anderes Verfahren), auch nicht für Zwecke der Unterrichtsgestaltung, reproduziert oder unter Verwendung elektronischer Systeme verarbeitet, vervielfältigt oder verbreitet werden.